Houtwormen en boktorren

Houtwormen_behandelen_ongediertebestrijding_Bakker Houtwormen_bestrijding_Bakker_Garderen

Houtwormen en boktorren

Soorten houtaantasters

Er zijn drie verschillende soorten houtaantasters waar we veel mee te maken hebben. Dat zijn de gewone houtwormkever, ook wel klopkever genoemd, de grote houtwormkever en de huisboktor. Het zijn echter niet de kevers of boktorren die het hout aantasten maar de larven hiervan.

Als een houtworm genoeg hout heeft gevreten, zal de larve zich uiteindelijk in het hout ontpoppen tot een volwassen kever. De volwassen kever zoekt doorgaans direct een maatje om te paren en er worden al snel nieuwe kevereitjes op het hout gelegd.

Het gevaar van houtwormen is dat ze het hout van houten constructies in huizen of gebouwen ernstig verzwakken en deze uiteindelijk in kunnen storten. Dit brengt grote gevaren met zich mee. Hoe eerder de houtworm wordt aangepakt, hoe geringer de schade en hoe gemakkelijker deze kan worden bestreden.

Hoe raakt je huis besmet met houtwormen?

Je huis wordt geïnfecteerd als kevers in je huis terecht komen. Ze kruipen of vliegen naar binnen en leggen hun eitjes in de kiertjes en gaatjes van houten oppervlakken. Als de eitjes uitkomen vreten de larven (houtwormen) zich een weg het hout in. Ze kunnen daar 3 tot 5 jaar in blijven zitten.

Hoe kun je houtwormen herkennen?

  • Kenmerkend voor de gewone houtwormkever is het ‘boormeel’ dat ze produceren. (fijn zaagsel).
  • De boorgangen zijn duidelijk zichtbaar aan de oppervlakte van het hout.
  • Vogels gaan verrassend graag op het hout zitten.
  • Vooral in de zomer kun je boktorlarven horen knagen.

Houtworm bestrijden

Wanneer hout vooraf wordt behandeld kan aantasting door houtwormen vaak worden voorkomen. Is er echter al houtworm aanwezig dan is het hiervoor helaas te laat.

Er zijn verschillende mogelijkheden de houtwormen te bestrijden met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals bijvoorbeeld petroleum. Echter dit doodt slechts een deel van de larven en de eitjes overleven, waardoor het probleem hier niet mee opgelost kan worden.

Behandeling door een professioneel bestrijder gebeurt door middel van bespuiten van het aangetaste hout en, in geval van grote houtwormkevers en boktorren,  injecteren onder druk. De behandelde ruimte moet daarna goed geventileerd worden.

Open chat
1
Hoe kan ik je helpen?