Mollen

Mol bestrijding molshopen_mollen_bestrijden_klem Mollen_bestrijding_Bakker_Garderen

De mol komt in het hele land voor. Met zijn sterke voorpoten, die gevormd zijn om te graven, graaft dit zoogdier gangen onder de grond.

De mol kan in meerdere kleuren voorkomen maar is meestal zwart. Een mol is niet blind! Maar het dier gebruikt vooral tastzintuigen op zijn snuit, poten en staart. Een mol kan niet alleen goed graven maar kan ook zwemmen.
De mol is een bosdier, maar voelt zich ook op hun gemak in tuinen, grasland of bouwland.

Niemand wordt blij van mollen in de tuin. Ze richten schade aan in het gazon, bloembedden en aan de wortels van jonge planten of drukken stenen omhoog door hun gegraaf.

De verschijnselen van een mollenprobleem:

Mollen komen slechts zelden boven de grond, dus de kans dat u er een te zien zult krijgen is klein.
Het eerste teken van een mollenprobleem bestaat uit het verschijnen van molshopen en gangen die ze her en der maken. Hierin zoekt de mol zijn voedsel en plant zich voort.

Een mol graaft twee soorten tunnels, ook wel ritten genoemd:

 • Net onder de oppervlakte, bij het zoeken naar voedsel. Dit zijn de verhoogde ritten die in gazon of bloembed verschijnen.
 • Diepe ritten die zo’n 10 tot 40 cm onder de grond liggen. Deze zijn niet zichtbaar, maar hebben waar de grond omhoog wordt gewerkt molshopen tot gevolg. Delen van het gangenstelsel worden met gras en bladeren bekleed om nesten te maken.

Verschillende opties voor het bestrijden van mollen:

Bestrijding vindt plaats door klemmen in de zogenaamde ‘ritten’ te plaatsen of door het gebruik van pillen die in de gangen geplaatst worden. Er kan ook gas worden gebruikt.

 • Klemmen:
  Het plaatsen van klemmen is een vak apart. Er bestaan verschillende methodes om met klemmen te werken. Er bestaat ook een breed scala aan klemmen en vallen.
 • Pillen:
  Om met zogenaamde mollenpillen te mogen werken is een aparte licentie vereist. Door contact met de buitenlucht ontstaat er een dodelijk gas.
 • Vergassen:
  Met een machine wordt er gas de ritten ingeblazen. Zodra de mol hiermee in contact komt is het afgelopen met hem of haar.

Mollenbestrijding, wanneer kan dit het beste plaatsvinden?

Het is belangrijk dat een mol zo snel mogelijk gevangen wordt om de schade te beperken.
Is een mol gevangen wordt zegt dat niet dat de problemen voorbij zijn. Ze leven solitair maar een territorium wordt gemakkelijk overgenomen door een ander.
Van maart tot juni komen er jongen, als ze ongeveer negen weken oud zijn worden ze verdreven. Jonge molletjes worden dan nog weleens boven de grond waargenomen.

Mollen kunnen het beste worden gevangen in het najaar, ’s winters (als het niet vriest) en in het voorjaar. De mol is namelijk in deze periode het actiefst.

Open chat
1
Hoe kan ik je helpen?