Processierups

Kunnen zorgen voor veel jeuk!

Wij werken samen met:

De Jong boomverzorging uit Uddel

Website:  De Jong Boomverzorging

De processierups wordt steeds bekender,
dit komt natuurlijk door de overlast die zij zomers veroorzaken.

Hoe zit de processierups eruit?

De processie is licht grijs en over zijn rug loopt een donkergijze streep en hij heeft oranje wratjes met behoorlijke lange haren. Hij heet zo omdat hij dol is op jonge eikenbladen en ze in een hele grote groep keurig achter elkaar de boom inklimmen, in processie zoals dat heet. Ze leven in nesten van zo’n 300 rupsen die als een soort zak als spinsel aan een tak of boom hangt.

Waarom is deze rups zo lastig?

Als verdedigingmiddel verspreiden deze rupsen brandhaartjes, dat zijn niet alleen de zichtbare grote haren die je op zijn lijf ziet, maar ook heel veel kleine haartjes die je met het blote oog niet kan zien. Aan die haartjes zitten weerhaakjes, waardoor ze heel gemakkelijk aan je lijf blijven kleven. Als zo’n haartje breek, komt er een eiwit vrij die zorgt voor uitslag, traanogen en als je ze inademt kunnen je slijmvliezen ook flink geirriteerd raken.

Wanneer is de processierups actief?

De processierups is actief tussen begin april en half juli. De overlast begint meestal begin juni, wanneer de meeste rupsen hun brandharen afschieten.

Bestrijding

Er zijn verschillende soorten technieken voor bestrijding. Maar zodra de processierups volwassen is wordt er vaak gekozen om de nesten weg te zuigen. Met beschermende kleding worden onze boomverzorgers naar boven gebracht met een hoogwerker. Daar worden met een enorme stofzuiger met tank de nesten weggezogen.

Welke techniek het meest geschikt is voor de bestrijding van de eikenprocessierupsen in jouw boom, hangt af van een aantal factoren.

Ben je in contact geweest met een processierups?

Meestal verdwijnen de klachten binnen 2 weken.

Niet krabben!

Brandharen weghalen met plakbank of lauw water

Kleding wassen op 60 graden

Na verwijdering koelzalf smeren op de huid.