Levenscyclus van een mier
De koningin legt eitjes en verzorgt de larven en poppen. De eerste werksters die uit de poppen komen zijn onvruchtbare vrouwtjes die deze taken vervolgens op zich nemen. In de loop van het voorjaar nemen de aantallen sterk toe tot het begin van de zomer. Dan worden de gevleugelde mannetjes geproduceerd en tegelijkertijd vruchtbare gevleugelde vrouwtjes, toekomstige koninginnen.
Deze gevleugelde mieren worden ook wel ‘vliegende mieren’ genoemd omdat ze vleugels hebben en na het ontpoppen opstijgen om met elkaar te paren.
De mannetjes sterven direct en de bevruchte vrouwtjes overwinteren om het jaar daarop – als koningin te fungeren. / een eigen konlonie te starten. De werksters vriezen vaak dood in de winter, maar op warmere plekken kunnen ze meerdere jaren leven. De koningin leeft meestal 10 tot 15 jaar.
Ontstaan van een mierennest
Mieren zijn sociaal levende insecten en dat betekent dat ze altijd in een kolonie leven.
Net als wespen hebben ze een koningin, de werksters en de mannetjes. Een mierennest kan echter op drie manieren tot stand komen, afhankelijk van de mierensoort:
- De koningin richt een nieuw nest op. (zie levencyclus van een mier)
- De koningin dringt het nest binnen van een andere mierensoort. Ze doodt de bestaande koningin en neemt de leiding. De werksters van dit nest zorgen voor haar larven.
- De koningin wordt ‘geadopteerd’ door een bestaande kolonie. De werksters verstoten de oude koningin en laten de nieuwe regeren.
Wat doen mieren en hoe leven ze?
Mieren zijn een van de weinige insecten die zo toegewijd en hard met elkaar kunnen samenwerken. Hierdoor zijn zij instaat om indrukwekkende bouwwerken en nestkamers tot stand te brengen, voedsel te verzamelen en het nest te verdedigen tot aan hun dood.
De reuk van de mieren is hun grootste hulpmiddel hierbij. Wanneer een werkster een belangrijke ontdekking doet, bijvoorbeeld voedsel, dan laat zij een geurspoor achter waardoor andere mieren de weg naar het voedsel kunnen vinden. Vandaar dat je ook vaak hele colonnes ziet marcheren: ze volgen gewoon het spoor.
Iedere mierenkolonie heeft een identieke geur waarmee ze elkaar kunnen herkennen. Op deze manier kunnen ze indringers onderscheiden en indien nodig aanvallen.
Hoe ziet een mierennest eruit?
De structuur van een mierennest is afhankelijk van de mierensoort. Kleinere soorten maken vaak geen nest, maar zoeken hun onderdak in bijv. boomschors, dunne stengels of smalle rotsspleten. Grotere soorten graven meestal zelf een nest uit in zandgrond. Er zijn de soorten die een nest van een andere kolonie overnemen. Warmte is erg belangrijk voor mieren: hoe hoger de temperatuur, hoe actiever een nest.
Mierennesten in de grond
Uitgegraven nesten bestaan uit allerlei tunnels en kamertjes. Al het uitgegraven zand komt op een hoopje buiten het nest terecht. Vaak wordt de zandhoop ook nog afgedekt met een laagje van dunne takjes of naalden. De ingang van het nest bevindt zich meestal bovenaan, maar er kunnen ook meerdere openingen bestaan.
Wat is het nut van mieren?
Mieren zijn nuttig voor onze ecosfeer omdat ze ook (schadelijke) insecten eten.Het maakt een mier niet uit of ze evende of dode insecten eten: het is maar net wat ze tegenkomen. Dode insecten in je tuin (of in je woning, als de mieren daar binnenkomen) worden in ieder geval opgeruimd.
Waarom zie je vooral mieren in de zomer?
Hoe warmer het weer, hoe actiever mieren worden. Sommige soorten kunnen dan ook heel grote nesten bouwen! De zomer is dan ook dé periode waarin mensen last krijgen van de mieren. Stoeptegels, terrastegels in tuinen kunnen door het gegraaf verzakken en de mieren komen dan woningen en bedrijven binnen om eten te verzamelen. In sommige gevallen moet er zelfs een expert aan te pas komen om een mierennest te verwijderen.
Wat doen mieren in de winter?
In de winter is het koud en dat betekent dat de mieren veel minder actief zijn. De mieren houden een winterslaap en ze trekken zich daarvoor dan volledig terug in hun nest. Zit er een mierennest in je woning? Dan is het nog mogelijk dat je daar in de winter last kunt krijgen van mieren in verband met de warmte.
Wat eten mieren?
Mieren zijn omnivoren. Ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. De larven worden veelal door de koningin gevoed met een afscheidingsproduct van haar speekselklieren. Om aan voedsel te komen gaan de werksters op zoek naar bloemen voor de nectar of verorberen andere kleine insecten.
Het liefst eten ze zoetigheden zoals limonade, jam of honing. Waardoor de overlast onstaat in huis van mieren.