Last van ratten?

Ratten zijn vervelende wezens

Als u eenmaal last heeft van ratten komt u er niet gemakkelijk van af. Ratten planten zich snel voort, daarom is het verstandig om het vangen van ratten over te laten aan een specialist.

Hoe zien ratten eruit?

Ratten herkennen is niet gemakkelijk. Ze zijn razendsnel en men verward ze soms met muizen. Om de juiste bestrijding in te kunnen zetten is het belangrijk om te weten welk soort knaagdier jouw overlast bezorgd.

Muis of rat?

Kijk naar het formaat van het knaagdier. Is het beestje rond 15 cm, dan is de kans groot dat het gaat om een rat. Een muis wordt meestal niet groter dan ongeveer 8 cm. Daarnaast hebben ratten een langere staart dan muizen.

Heb ik last van ratten?

De eerste signalen van ratten:

Aangevreten voedsel en voedselverpakkingen. 

Krassende geluiden in de muren of onder de vloeren. 

Knaagsporen aan voorwerpen of aan meubels van hout, plastic of elektriciteitsdraden 

Bruine tot donkerbruine, vrij dikke uitwerpselen en naar ammoniak ruikende urine.

Ratten bestrijden.

Ratten leven graag dicht bij de mens, omdat daar genoeg eten te vinden valt. Ze leven in sociale groepen die tot grote getale kunnen uitgroeien daarom is het verstandig om het vangen van ratten over te laten aan een specialist.

Goede hygiëne en gebouwen ontoegankelijk maken voor ratten zijn de eerste maatregelen die men moet nemen om te zorgen dat de ratten wegblijven. Daarna is bestrijding mogelijk door het gebruik van biociden en rattenvallen.

Wat kost dat?

Het is lastig op voorhand te vertellen wat de kosten zijn.
Dit ligt aan de omvang van de besmetting, een kippenhok met een paar ratten is bijvoorbeeld goedkoper dan een fabriek vol ratten.