Selecteer een pagina

Meer over mollen

Gelijk een afspraak maken?

06-10836119

h

Naar pagina mollen overlast

Hoe leven mollen?

Mollen leven solitair, dat wil zeggen: in hun eentje, tot in het voorjaar de paartijd aanbreekt. Tussen februari en april verlaten de mannetjes hun eigen territorium en graven net zo lang tunnels tot ze een vrouwtje tegenkomen. Deze tunnels liggen meer aan de oppervlakte dan mollen normaal doen. Na de paring jaagt het vrouwtje haar partner weer weg en gaat ze een nest bouwen.

De levenscyclus mollen

De draagtijd van de vrouwtjes mollen is ongeveer 4 weken, in de maanden mei en juni worden meestal de jonge mollen geboren. Een vrouwtjes mol krijgt over het algemeen 4 tot 5 jonge deze zijn bij de geboorte naakt en blind. Na ongeveer 14 dagen krijgen de jonge mollen hun vacht, na 22 dagen gaan de oogjes open en na maand verlaten de eerste mollen het nest om hun eigen territorium te zoeken. Een mol wordt meestal zo’n 3 jaar oud

Molshopen

Iedereen kent ze wel, molshopen. Door die hoopjes zand in een tuin weet je direct dat er mollen in je tuin zijn. Zo´n hoop zand onstaat doordat ze met hun poten naar achteren graven waardoor het overtollige zand naar de oppervlakte komt. Mollen gebruiken gegraven gangen om bovengronds te komen. Zodra ze bovengronds zijn, nemen ze bruikbaar materiaal mee om hun ondergrondse nest mee te bouwen.

Een mol graaft twee soorten tunnels, ook wel ritten genoemd:

 1. Net onder de oppervlakte, bij het zoeken naar voedsel. Dit zijn de verhoogde ritten die in gazon of bloembed verschijnen.
 2. Diepe ritten die zo’n 10 tot 40 cm onder de grond liggen. Deze zijn niet zichtbaar, maar hebben waar de grond omhoog wordt gewerkt molshopen tot gevolg.

Delen van het gangenstelsel worden met gras en bladeren bekleed om nesten te maken

Nut van de mol

Mollen kunnen voor veel overlast zorgen, toch zijn mollen ook heel nuttig.

Verbetering van de bodem.
Door al dat graven van een mol, wordt de aarde omgespit en verschillende lagen aarde gemixt. Door de gangen die mollen maken komt er ook meer lucht in de aarde. Dit alles zorgt voor bodemverbetering en een goede afwatering.

Vermindering van insectenplagen.
Mollen eten graag insecten. Ze eten voornamelijk regenwormen, maar eten ook graag andere insecten zoals aardrupsen, emelten en engerlingen. Deze laatste zijn de larven van kevers en veroorzaken schade aan het gazon doordat ze graswortels eten.

Voorkomen van mollen

De enige manier om mollen te voorkomen in je tuin is eigenlijk door het plaatsen van mollengaas. Mollengaas houdt de mol volledig tegen, omdat hij er simpelweg niet doorheen kan graven. Wanneer je ervoor zorgt dat je gazon/tuin goed is afgeschermd met mollengaas kan je mollen voorkomen. Het gaas moet onder de grond worden aangelegd.

Zelf mollen bestrijden

Mollen zelf bestrijden is zeker mogelijk, maar het is niet altijd gemakkelijk aangezien de de mollen onder de grond zitten. Er zijn er een aantal methodes die je kunt proberen om mollen zelf te bestrijden, zoals klemzetten. Chemische bestrijdingen (gassen) mogen alleen gedaan door professionele bestrijders

Mol vangen met een mollenklem

Met een mollenklem vang je de mol waardoor de mol dood gaat. De mol zal in de val lopen en in een klap dood zijn.

Om mollen te vangen kunt u een klem gebruiken. Een mollenklem is een metalen voorwerp dat onder spanning in een mollengang kan worden geplaatst. De geplaatste klem zal dichtslaan als de mol zich over een pal beweegt. Hierdoor berooft de mol zichzelf van het leven.

Een mollenklem zetten vergt wel enig ervaring. Wat wel erg belangrijk is dat de klem op de juiste manier wordt neergezet anders bestaat de kans dat deze niet goed werk en dat een mol kan lijden.

Hoe zet je een mollenklem?

 1. Zoek een gang van een mol op en graaf deze open zodat je aan beide zijden van het gat de gang voelt.
 2. Plaats de klem dusdanig in de gang dat de mol zich door de klem kan begeven.
 3. Dek het gat af met grond of een stuk zode. Markeer de plek waar de klem is geplaatst.
 4. Controleer dagelijks de mollenklem.

Schade door mollen

Mollen zorgen voor veel overlast, omdat ze met hun gegraaf veel schade aan planten, gewassen en gazonnen kunnen toebrengen. Waar moet je dan aan denken?

 • Schade aan plantenwortels (ze worden losgewroet of beschadigd).
 • Door de omgewoelde grond ontstaat er meer onkruid.
 • Zowel kleine als grote stenen komen aan de oppervlakte. Ga je met je grasmaaier over zo’n grote kei heen, dan kan je machine flinke beschadigingen oplopen.
 • De ondergrondse tunnels kunnen de grond doen verzakken.
 • Molshopen ontsieren je tuin, zeker als je daar een mooi grasmatje hebt liggen.
 • Molshopen maken het terrein minder toegankelijk. Mensen en dieren kunnen struikelen en blessures oplopen.

Wat te doen met de molshopen?

Schep de grond voorzichtig van het gazon. Zoek de gang op van de mol en stop deze dicht met de opgeschepte grond. Hark het laatste beetje grond dat op het gazon ligt uit en strooi een beetje graszaad om het gras te herstellen.

Misschien vind je dit ook interesant..

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Dit zeggen onze klanten

Bakker helpt ons al jaren met alles wat ongedierte betreft.
Door direct persoonlijk contact en het snelle handelen lopen wij nooit achter de feiten aan.

Van Beekum Specerijen

Harderwijk