Houtworm / boktor behandelen?

Allemaal kleine gaatjes in het hout?

Houtworm_in_hout

Heb je allemaal kleine gaatjes in je houten tafel of vloer ontdekt?
Helaas, grote kans dat je last hebt van houtworm.

Hoe kun je houtwormen herkennen?

 

Bekijk het hout goed, zie je kleine gaatjes?
Dit kunnen uitvliegopeningen zijn.

Liggen er hoopjes fijn zaagsel op de vloer?
Dit kan boormeel zijn, dat is ontstaan door het geknaag van de larven. Bij korrelig boormeel heb je waarschijnlijk te maken met gewone houtworm. Is het boormeel vrij grof van structuur, dan gaat het om de larven van de grote houtwormkever.

Mogelijk lopen of vliegen er kevers door het huis die op zoek zijn naar hout om eitjes in te leggen. Misschien zie je toevallig een larve uit het hout steken. Dan weet je genoeg!

Houtworm behandelen

Wanneer hout vooraf wordt behandeld kan aantasting door houtwormen vaak worden voorkomen. Is er echter al houtworm aanwezig dan is het hiervoor helaas te laat.

Er zijn verschillende mogelijkheden de houtwormen te bestrijden met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals bijvoorbeeld petroleum. Echter dit doodt slechts een deel van de larven en de eitjes overleven, waardoor het probleem hier niet mee opgelost kan worden.

Behandeling door een professioneel bestrijder gebeurt door middel van bespuiten van het angetaste hout en, in geval van grote houtwormkevers en boktorren, injecteren onder druk. De behandelde ruimte moet daarna goed geventileerd worden.

Wat kost houtwormbestrijding?

De kosten voor het behandelen van het hout variëren.
Is het een preventief of juist een bestrijding? Wat is de grootte van de plaag? Wat is de benodigde tijd voor de inspectie en de bestrijding?