Welke soorten muizen komen in huis voor?
Huismuizen
De huismuis is de muizensoort die voor de meeste plagen in woningen en bedrijven verantwoordelijk is. Hij is zeven tot tien centimeter lang, heeft een grijsbruine rug en een spitse kop.
Bosmuizen
De bosmuis leeft voornamelijk in de vrije natuur, maar als het te koud wordt in de winter, kan hij zijn toevlucht in gebouwen gaan zoeken. De bosmuis is ongeveer tien centimeter lang, heeft een bruine rug en een spits snuitje.
Veldmuizen
De veldmuis leeft vooral op velden. Deze muizensoort kan wel in woningen en bedrijven terechtkomen als zijn kolonie overbevolkt raakt. Veldmuizen zijn te herkennen aan hun stompe snuit, bruine rug en kort staartje.
Spitsmuis
Spitsmuizen zijn vooral te herkennen aan de spitse snuit die ze hebben. Daarnaast hebben ze niet de kraalogen die huis – en bosmuizen hebben. De ogen van de spitsmuis zijn erg klein. Ze leven op verschillende plekken van bossen tot weilanden maar ook in huizen en schuren.
De keutels van de huisspitsmuis worden door hun grote formaat vaak verward met die van ratten. De uitwerpselen zijn tot 15mm lang, wat toch behoorlijk fors is voor een kleine muis.
Een spitsmuizen zijn geen knaagdieren, ze behoren tot de orde der insecteneters.
Hoe zorg je ervoor dat muizen wegblijven?
- Bewaar voedsel in blikken, bussen of dozen. Niet in plastic!
- Berg ook diervoeder goed op. Bijvoorbeeld in een kist.
- Laat geen afval slingeren, ook niet in de tuin.
- Pas op met vogelvoer en vetbollen, want ook daar komen muizen op af.
- Houd je woning of bedrijf zo schoon mogelijk.
Hoe snel planten muizen zich voort?
Huismuizen kunnen zich snel voortplanten. Een vrouwtje kan in één jaar zes tot tien keer jongen werpen. Deze jongen zijn kaal en blind en hulpeloos. Toch groeien ze snel: na twee maanden zijn ze al geslachtsrijp, dus er komen al gauw meer muisjes.
Het vrouwtje van de bosmuis werpt ongeveer drie tot zeven jongen. Dit doet ze twee tot vier keer per jaar. Net als bij andere muizensoorten zijn deze jongen blind en kaal.
Het vrouwtje van de veldmuis werpt na een draagtijd van drie weken ongeveer vijf tot zes jongen. Dat doet ze twee tot vier keer per jaar. De babymuisjes zijn na 25 dagen al geslachtsrijp, dus ook deze muizensoort kan zich vrij snel voortplanten.
Waaruit bestaat een muizennest?
Huismuizen maken nesten van papier, stoffen, draden en vullingen van kussens of matrassen, als ze zich in een pand verschuilen. Al dit materiaal dient om het nest warm te houden. De bosmuis graaft eerst een hol (tot een meter diep in de grond) en legt daar dan een nest in aan. Veldmuizen leggen nesten in holen aan, maar ze graven die maar 15 tot 30 cm in. Als nestmateriaal gebruiken beide muizensoorten mos, gras, bladeren en plantenstengels.
Welke schade kunnen muizen aanrichten?
Muizen moeten knagen, want hun tanden blijven groeien. Ze vreten zich een weg door isolatie, hout, maar ook kabels zijn een doelwit! Ze kunnen dus kortsluiting en zelfs brand veroorzaken.
Muizen verspreiden ziekten, die ze bij zich dragen, maar ook via hun keutels en urine, kunnen ze ervoor zorgen dat bewoners van het huis ziek worden.