Meer over ratten

Veel gestelde vragen over ratten

rat_op_een_stuk_hout
Uiterlijk van de bruine rat

De bruine rat heeft een grijsbruine kleur. De vacht op de buik is lichter van kleur en de borst heeft soms een witte vlek. Het lichaam van de bruine rat heeft een lengte van 20 tot 30 centimeter, zonder de staart meegerekend. De staart is altijd korter dan het lichaam en is 15 tot 25 centimeter lang. Het knaagdier heeft kleine oortjes en een vrij stompe snuit.

    Uiterlijk van de zwarte rat

    Ondanks de naam is de zwarte rat niet altijd zwart, heel verwarrend. De kleur kan variëren van zwart tot lichtbruin. De zwarte rat is iets kleiner dan de bruine rat, 15 tot 25 centimeter lang (zonder de staart). De staart is altijd langer als het lichaam. De oren en ogen van de zwarte rat zijn iets groter dan die van de bruine rat.

    Voortplanting ratten

    Beiden soorten ratten planten zich razendsnel voort. De voortplanting van de bruine rat verloopt in tijd en aantallen iets anders als de voortplanting bij de zwarte rat. Beide ratten worden naakt, blind en roze van kleur geboren.

    De bruine rat kan zo’n 4 jaar oud worden en de zwarte rat ongeveer 3 jaar oud. Echter halen ze de 3 jaar meestal niet door de natuurlijke vijanden als uilen, marterachtigen en katten.

    Eetgedrag van ratten

    Ratten zijn knaagdieren en zijn hier het liefste de hele dag mee bezig. Dit doen ze niet alleen om te eten, maar ook om hun tanden kort en scherp te houden. Ratten zijn niet kieskeurig qua eten en zijn afhankelijk wat van het aanbod in hun leefomgeving.

    Welke zintuigen zijn belangrijk voor de rat?

    Ratten zijn nachtdieren en om die reden hebben ze een beperkt zicht. Wél hebben ze een erg sterk reuk- en hoorvermogen. Feromonen spelen een belangrijke rol in de communicatie van ratten. Een feromoon is een stofje dat wordt vrijgemaakt door een dier en dat door soortgenoten wordt opgepikt.

    Op deze manier waarschuwen ratten elkaar voor gevaar en geven ze aan waar er voedsel te vinden is, maar de geurtjes spelen ook een rol bij seksuele interacties en het bepalen van territoria. Verder beschikken ratten over goed ontwikkelde snorharen.

    Waar zitten ratten in huis?

    Ratten verstoppen zich graag op beschutte en vochtige plekken in huis. Denk aan een kelder of een kruipruimte onder het huis bijvoorbeeld. Zodra er genoeg voedsel in de buurt te vinden is, zal de rat zich snel gaan nestelen. De zwarte rat kiest liever een rommelige zolder of dakgoot voor zijn rattennest. Deze rat kan namelijk goed klimmen en zoekt graag de hogere plekken in het huis op.

    Hoe ziet een rattennest eruit?

    Bruine ratten bouwen hun nest op een beschutte, liefst wat vochtige plaats, in of rond woningen, boerderijen, fabrieken, opslagruimtes, winkels en vuilstortplaatsen. Een plekje in het riool vinden ze ook prima of ze graven gewoon een eigen hol. Zo’n hol is het centrale punt in een heel gangenstelsel met verschillende in- en uitgangen. Een nest wordt gemaakt van bladeren, hooi, papier en ander nestmateriaal.

    Zwarte ratten graven geen holen, maar bouwen hun nest in of rond gebouwen: in kruipruimtes, tussen plafonds, op zolders, in nissen of scheuren in muren, als het er maar droog, warm en veilig is. Karton, papier, isolatiemateriaal, hooi, textiel en zelfs plastic kan worden gebruikt als nestmateriaal.

    Rattenplaag

    De belangrijkste reden voor het ontstaan van een rattenplaag is het voedsel dat door mensen wordt achtergelaten en wanneer er slordig met afval wordt omgegaan. Bij een groot voedselaanbod, maken ratten een nest in de buurt en planten ze zich razendsnel voort.
    Laat dus nooit je vuilniszak te lang en onafgesloten staan.

    Ratten zelf bestrijden, dat doe je zo

    Er zijn verschillende manieren om zelf ratten te bestrijden. Als je het zelf doet, kom je uit op rattenvallen. De consument mag geen gif meer gebruiken. Onthoud: ratten laten zich niet graag vangen! Vaak zien mensen bepaalde plekken over het hoofd waardoor de plaag weer opnieuw groeit. Een professionele rattenbestrijders weten precies waar ratten zitten en kennen hun looproutes.