De mol
De mol kan in meerdere kleuren voorkomen maar is meestal zwart. Een mol is niet blind, maar het dier gebruikt vooral tastzintuigen op zijn snuit, poten en staart. Een mol kan niet alleen goed graven maar kan ook zwemmen.
De mol is een bos dier, maar voelt zich ook op hun gemak in tuinen, grasland of bouwland.
Hoe leven mollen?
Mollen leven solitair, dat wil zeggen: in hun eentje, tot in het voorjaar de paartijd aanbreekt. Tussen februari en april verlaten de mannetjes hun eigen territorium en graven net zo lang tunnels tot ze een vrouwtje tegenkomen. Deze tunnels liggen meer aan de oppervlakte dan mollen normaal doen. Na de paring jaagt het vrouwtje haar partner weer weg en gaat ze een nest bouwen.
Levenscyclus van een mol
De mol is ongeveer 4 weken drachtig, in de maanden mei en juni worden meestal de jonge mollen geboren. Over het algemeen krijgt een mol 4 tot 5 jonge. Deze zijn bij de geboorte naakt en blind. Pas na ongeveer 14 dagen krijgen baby mollen hun vacht, na 22 dagen gaan de oogjes open. De eerte mollen verlaten na een maand het nest om hun eigen territorium te zoeken. Een mol wordt gemiddels 3 jaar oud.
Molshopen
Iedereen kent ze wel, molshopen. Door die hoopjes zand in een tuin weet je direct dat er mollen in je tuin zijn. Zo´n hoop zand onstaat doordat ze met hun poten naar achteren graven waardoor het overtollige zand naar de oppervlakte komt. Mollen gebruiken gegraven gangen om bovengronds te komen. Zodra ze bovengronds zijn, nemen ze bruikbaar materiaal mee om hun ondergrondse nest mee te bouwen.
Een mol graaft twee soorten tunnels, ook wel ritten genoemd:
- Net onder de oppervlakte, bij het zoeken naar voedsel. Dit zijn de verhoogde ritten die in gazon of bloembed verschijnen.
- Diepe ritten die zo’n 10 tot 40 cm onder de grond liggen. Deze zijn niet zichtbaar, maar hebben waar de grond omhoog wordt gewerkt molshopen tot gevolg.
Delen van het gangenstelsel worden met gras en bladeren bekleed om nesten te maken
Nut van de mol
Mollen kunnen voor veel overlast zorgen, maar mollen zijn ook heel erg nuttig.
Verbetering van de bodem.
Door al dat graven, wordt de aarde omgespit en worden verschillende lagen aarde met elkaar gemixt, wat goed is voor de grond. Ook zorgt dat gewoel dat er meer lucht in de aarde komt. Dit alles zorgt voor bodemverbetering en een goede afwatering.
Verminder kans op insectenplagen.
Mollen eten graag insecten: regenwormen, aardrupsen, emelten en engerlingen. Ergerlingen, zijn de larven van kevers en voeden zich met de wortels van het gras. Hierdoor kan het gazon te weinig vocht en voeding opnemen om het gras groen te houden.
Voorkomen van mollen
De enige manier om mollen te voorkomen in je tuin is door het plaatsen van mollengaas. Het gaas, wat onder de grond wordt aangelegd, houdt de mol tegen doordat hij er niet doorheen kan graven.
Mol vangen met een mollenklem
Met een mollenklem vang je de mol waardoor de mol dood gaat. De mol zal in de val lopen en in een klap dood zijn.
Om mollen te vangen kunt u een klem gebruiken. Een mollenklem is een metalen voorwerp dat onder spanning in een mollengang kan worden geplaatst. De geplaatste klem zal dichtslaan als de mol zich over een pal beweegt. Hierdoor berooft de mol zichzelf van het leven.
Een mollenklem zetten vergt wel enig ervaring. Wat wel erg belangrijk is dat de klem op de juiste manier wordt neergezet anders bestaat de kans dat deze niet goed werk en dat een mol kan lijden.
Hoe zet je een mollenklem?
- Zoek een gang van een mol op en graaf deze open zodat je aan beide zijden van het gat de gang voelt.
- Plaats de klem dusdanig in de gang dat de mol zich door de klem kan begeven.
- Dek het gat af met grond of een stuk zode. Markeer de plek waar de klem is geplaatst.
- Controleer dagelijks de mollenklem.
Schade door mollen
Mollen zorgen voor veel overlast, omdat ze met hun gegraaf veel schade aan planten, gewassen en gazonnen kunnen toebrengen. Waar moet je dan aan denken?
- Schade aan plantenwortels (ze worden losgewroet of beschadigd).
- Door de omgewoelde grond ontstaat er meer onkruid.
- Zowel kleine als grote stenen komen aan de oppervlakte. Ga je met je grasmaaier over zo’n grote kei heen, dan kan je machine flinke beschadigingen oplopen.
- De ondergrondse tunnels kunnen de grond doen verzakken.
- Molshopen ontsieren je tuin, zeker als je daar een mooi grasmatje hebt liggen.
- Molshopen maken het terrein minder toegankelijk. Mensen en dieren kunnen struikelen en blessures oplopen.
Wat te doen met de molshopen
Schep de grond voorzichtig van het gazon. Zoek de gang op van de mol en stop deze dicht met de opgeschepte grond. Hark het laatste beetje grond dat op het gazon ligt uit en strooi een beetje graszaad om het gras te herstellen.