Meer over wespen

Veel gestelde vragen over wespen

Wat is het nut van wespen?

Jazeker, de wesp heeft ook positieve eigenschappen. Zij zorgen voor evenwicht in de natuur door allerlei levende of dode insecten en kadavers van kleine dieren op te eten.

Wespen brengen hun larven in het nest groot met vermalen insecten of zelfs nog levende prooi. Zo vangen ze muggen, hooiwagens, vliegen, spinnetjes en rupsen. Verder eten ze ook van kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels: die worden in stukjes gebeten en gevoerd aan de larven in het nest.

Zijn wespen gevaarlijk?

Het gevaarlijkste dat wespen kunnen doen is steken. Mensen en dieren kunnen daar het slachtoffer van worden. Na de steek kun je een brandende pijn voelen. De plek waar je gestoken bent, wordt rood en de huid kan flink gaan opzwellen. Vaak wordt de plek pijnlijk en gaat jeuken. Deze klachten kunnen binnen een paar uur verdwijnen. Als je door meerdere wespen tegelijk gestoken wordt, is de pijn natuurlijk enorm. Je kunt dan zelfs in shock raken en komen te overlijden. Ook steken in de tong, mond of keel zijn zeer gevaarlijk. Als er in deze gebieden namelijk zwellingen optreden bestaat de kans dat je stikt.

Ook bij je huisdier kunnen ernstige klachten optreden na een wespensteek. Zij kunnen dezelfde symptomen krijgen als mensen. Zwelt de gestoken plek flink op? Reageert je huisdier trager dan gewoonlijk? Breng hem of haar dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Wanneer wordt een wespennest gemaakt?

Dat ligt voornamelijk aan de weersomstandigheden, bij een vroege lente kan een wespenkoningin al in maart ontwaken uit haar winterslaap.

Hoe zit een wespennest eruit?

Een wespennest kan je herkennen aan de vaak ronde vorm en de grijze kleur. Het lijkt gemaakt van papierachtig materiaal maar is gebouwd van gekauwd hout. De koningin begint in het voorjaar te bouwen aan het wespennest. Ze bouwt eerst een steel en daaromheen legt ze een eerste rij cellen aan. In elk van die cellen legt ze een eitje. Zodra de werksters uitkomen, nemen zij de bouw over.

Het uiterlijk van een wespennest verschilt per wespensoort en per gekozen locatie, maar in elk geval kent het nest van de gewone wesp en de Duitse wesp meerdere in- en uitgangen, meestal aan de onderkant van het nest. Een volgroeid nest kan verschillende vormen hebben, afhankelijk van de ruimte waar(in) het nest is gebouwd. Het wespennest kan uiteindelijk wel een thuis zijn voor 6.000 wespen.

Waar vind je een wespennest?

De wespenkoningin bouwt haar nest het liefste op een goed beschutte plaats en buiten bereik van mogelijke vijanden. Daarnaast houden wespen niet van een vochtige plek. Dit zijn de drie belangrijkste voorwaarden bij het kiezen van een goede locatie.

Een wespennest kan binnen of buiten een huis/bedrijfspand gebouwd worden. Sommige soorten wespen bouwen hun nesten graag op daken, omdat ze daar hoog zitten en dus niet gestoord kunnen worden. Dit zijn over het algemeen de favoriete plekken voor een nest:

  •  Op zolder
  • In een spouwmuur
  • In een schoorsteen
  • In een garage of schuur
  • Onder een dakgoot
Gaat een wespennest vanzelf weg?

Ja, uiteindelijk sterven de meeste wespennesten in de herfst uit. De koningin legt dan al een tijd geen eieren meer, dus de wespen die nog leven kunnen zich niet meer voeden met zoet braaksel van de larven. Omdat zij zelf nog naarstig op zoek zijn naar alternatief voedsel, negeren zij de koningin. Deze overlijdt omdat zij ook geen eten meer krijgt. Uiteindelijk sterven alle werksters van de honger en door opkomende kou.

Tref je toch nog een actief wespennest aan in de herfst of zelfs in de winter? Dan is het goed mogelijk dat dit nest heeft kunnen overleven dankzij uitstekende beschutting en een overvloed aan voedsel. Het komt echter weinig voor dat een wespennest zo lang kan standhouden.

Moet je een (beginnend) wespennest verwijderen?

Een wespennest verwijderen is eigenlijk alleen nodig als de wespen die erin leven overlast veroorzaken. Hoe eerder hoe beter in verband met de grootte van het nest en de hoeveelheid wespen.

Ook in dit geval geldt: laat het een professionele bestrijder doen. Ook een aantal wespen kan je namelijk al behoorlijk wat schade toebrengen, zeker als je allergisch voor wespengif bent. Weet je niet of je allergisch bent? Neem dan helemaal geen risico en bel de vakman!

Een wespennest zelf bestrijden, kan dat?

Een wespennest zelf bestrijden is geen goed idee en wij raden het ook ten zeerste af.

Ideeën zoals met een stok op een wespennest in te slaan, de ingang dicht te stoppen, het nest in brand te steken of de tuinslang erop te zetten, lopen eigenlijk altijd verkeerd af en soms met fatale gevolgen voor de dader of een (toevallige) omstander, dan wel een (huis)dier.

Zodra je een nest al is het met maar één vinger aanraakt, zullen de wespen massaal uitbreken en zich op de dader storten. Je enige hoop is dan dat er een zwembad of vijver dichtbij is waar je in kunt duiken om zo aan de woedende wespen te ontkomen.

Hoe gaat een wespenbestrijding in zijn werk?

Om te beginnen gaan we op zoek naar de zogenaamde invliegopening. Nadat deze is gevonden bekijken we de omgeving of hier nog maatregelen voor moeten worden getroffen. Denk aan: openstaande ramen, dieren of dierenverblijven zoals visvijvers in de buurt, een speeltuin, etc.

Speciale beschermende kleding wordt aangetrokken en de bestrijding kan beginnen. De meest gebruikte biocide is poeder, deze wordt onder druk in het nest gespoten met een lans.

Alle wespen die in aanraking komen met het bestrijdingsmiddel zullen sterven. Na het inspuiten van het poeder komen vaak al ‘witte’ wespen naar buiten, vervolgens is het afwachten. Na een dag of twee zijn er al meestal geen wespen meer te zien en is het probleem opgelost.