Meer over houtworm

Gelijk een afspraak maken?

06-10836119

h

Naar pagina houtworm overlast

Soorten houtaantasters

Er zijn drie verschillende soorten houtaantasters waar we veel mee te maken hebben. Dat zijn de gewone houtwormkever, ook wel klopkever genoemd, de grote houtwormkever en de huisboktor. Het zijn echter niet de kevers of boktorren die het hout aantasten maar de larven hiervan.

Als een houtworm genoeg hout heeft gevreten, zal de larve zich uiteindelijk in het hout ontpoppen tot een volwassen kever. De volwassen kever zoekt doorgaans direct een maatje om te paren en er worden al snel nieuwe kevereitjes op het hout gelegd.

Het gevaar van houtwormen is dat ze het hout van houten constructies in huizen of gebouwen ernstig verzwakken en deze uiteindelijk in kunnen storten. Dit brengt grote gevaren met zich mee. Hoe eerder de houtworm wordt aangepakt, hoe geringer de schade en hoe gemakkelijker deze kan worden bestreden.

Wat te doen tegen houtworm?

Ongetwijfeld de meest effectieve manier van houtworm bestrijden is het simpelweg weggooien van het houten onderdeel waarin de larven zich hebben gevestigd. Dan ben je meteen van het ongedierteprobleem verlost. Wel moet u nog enige tijd in de gaten houden of de houtwormen niet al verspreid zijn naar andere objecten in de omgeving.

Hoe ziet houtworm eruit?

De larven van de houtwormkever of boktor worden ‘houtworm’ genoemd. Ze zijn waar te nemen als dikke, geribbelde wormpjes met een lengte van ongeveer 2-3 centimeter. De kop is vaak oranje tot bruin, maar het lijf heeft een witte tot witgele kleur. De wormen hebben geen pootjes.

Hoe raakt je huis besmet met houtwormen?

Je huis wordt geïnfecteerd als kevers in je huis terecht komen. De kevers leggen hun eitjes in de kiertjes en gaatjes van houten oppervlakken. Als de eitjes uitkomen vreten de larven (houtwormen) zich een weg het hout in. Ze kunnen daar 3 tot 5 jaar in blijven zitten.

Misschien vind je dit ook interesant..

Meer over processierups

Meer over processierups

Meer over processierups06-10836119Naar pagina processierups overlastWat is een processierups? Een processierups, ofwel eikenprocessierups is een...

Lees meer
Meer over mieren

Meer over mieren

Meer over mieren Veel gestelde vragen over mieren Terug naar vorige pagina De koningin legt eitjes en verzorgt de larven en poppen. De eerste...

Lees meer